Draailier Werkplaats

17-de Eeuwse draailierTjerk Schipper was een bijzonder mens en een van de zeer weinige draailieristen die van het draailierspelen zijn beroep had gemaakt.

Hij was lid van de voormalige groep Halewyn, en als speelman werkzaam op het Archeon.

Eind jaren ‘90 heeft hij een tweedehands draailier van me aangeschaft (te zien op de foto’s “uit de oude doos” op deze site).

Hij bezat al een prachtige draailier van Sjaak de Vuist.

Om zijn mogelijkheden uit te breiden vroeg hij me een 17-de eeuwse draailier te maken.
Op schilderijen uit de 17-de eeuw staan regelmatig draailierspelende bedelaars afgebeeld. Ik heb dan ook bij het ontwerp van deze draailier dankbaar gebruik gemaakt van enkele van deze schilderijen.

Omdat Tjerk heel veel buiten speelde en rondzeulde met zijn draailier, vond ik het belangrijk om de klankkast zo stevig mogelijk te maken; hij moest tegen een stootje kunnen.

Het werd een robuuste draailier; zowel in uiterlijk als in klank.

Helaas is Tjerk te vroeg overleden. Zijn ouders hebben mij gevraagd zijn beide draailieren (die van Sjaak en van mezelf) te reviseren. Ze willen  graag dat ze weer bespeeld gaan worden.

Ter nagedachtenis aan Tjerk heb ik deze taak graag op me genomen. Op maandag 30 mei 2011 ben ik begonnen met de revisie van de 17-de eeuwse draailier. Deze was nog in behoorlijk goede conditie. De toetsen en het klavier dienden te worden schoongemaakt om de toetsen weer soepel te laten glijden. Verder werden er enkele nieuwe snaren opgezet. De draailier speelt weer zoals het moet zijn en zal binnenkort weer in gebruik worden genomen!
Tjerk met de draailier, juni 2004       Twee bedelaars uit de 17-de eeuw spelend op hun draailier             Wim met de draailier, juni 201