Draailier Werkplaats

De draailier als therapie


Peter Meurs is een muziek therapeut, wonend en werkend in het Amersfoortse. Hij werkt onder andere met dementerende bejaarden, gebruikmakend van allerlei muziekinstrumenten.
Op een gegeven moment belde hij me op omdat hij zijn mogelijkheden graag wilde gaan uitbreiden met een draailier. Met name de aanhoudende toon en de bourdon (de constante ondertoon die je hoort samen met de melodie, zoals ook bij de doedelzak) vond hij interessant voor zijn werk met demente bejaarden.
Ooit had ik al eens een prototype draailier ontwikkeld en gebouwd, te gebruiken bij sessies met verstandelijk gehandicapten. Deze had ik nog ergens liggen en ik stelde hem voor deze "van zolder te halen" (letterlijk en figuurlijk....) en hem voor zijn doeleinden te reviseren.
Zo gezegd, zo gedaan.
Het is een instrument geworden met 2 snaren; 1 melodie- en 1 bourdonsnaar. Het klavier heeft 5 toetsen, dat 6 diatonische noten geeft van g tot en met e. Zodoende geeft dit een behoorlijk aantal mogelijkheden die volstaan voor het doel van dit instrument. Het is voorzien van een plexiglas deksel, zodat te zien is hoe het geluid ontstaat, hoe een en ander werkt.

Toen het instrument af was heb ik het zelf gebracht en geïntroduceerd tijdens een sessie met dementerende bejaarden; een zeer mooie en bijzondere ervaring!