Draailier Werkplaats

Gitaarvormige draailierZo rond 1982 kwam ik in het bezit van een bouwtekening van een draailier gebouwd door een van de beste Franse draailierbouwers: Louvet.

Het betrof een 18-de eeuwse gitaarvormige draailier.

Destijds ben ik begonnen aan het bouwen van de klankkast, compleet met een drielaags randinleg: ebbenhout, esdoorn, ebbenhout. Om een of andere reden ben ik toen niet verder gekomen met dit instrument. Ondertussen was ik de bouwtekening kwijtgeraakt.

In 2003 heb ik dan toch dit instrument, of beter, deze klankkast weer ter hand genomen en heb hem afgebouwd naar eigen idee.

Het is een, zoals gebruikelijk, 6-snarig instrument geworden. Met drie, laag over het klankblad liggende, sympathiserende snaren. Het is een eigentijds instrument geworden en doet nauwelijks nog denken aan een 18-de eeuwse draailier; op de klankkastvorm na!

De “knoppenkast” (het gedeelte waar de stemknoppen zitten) heb ik een zo open mogelijke vorm gegeven, zodat het inzetten van de snaren gemakkelijk gaat. En waarbij de snaren geen overbodige knik hoeven te maken of onnodige wrijving ondervinden.

Dit knoppenkastontwerp pas ik tegenwoordig op vrijwel al mijn draailieren toe.