Draailier Werkplaats

Kistdraailier
Ronald Spiessens is een "decoratief kunstenaar", woonachtig in West Zeeuws-Vlaanderen. Hij bouwt prachtige muzikale installaties, waarin hij naast muziekinstrumenten ook allerhande bewegende figuren verwerkt. Hij vroeg me voor hem een draailier te bouwen die hij via de computer kon laten spelen!
Een uitdaging die ik met veel plezier ben aangegaan.
Hij had al eens een accordeon op de computer aangesloten. Die had hij gebouwd op een pilaar die iets wegheeft van een reclamezuil.
Daarbovenop staat dan die accordeon die speelt -zoals het lijkt- uit geheel eigen beweging; net als een pianola.

Wil je meer werk zien van Ronald Spiessens, bekijk dan eens zijn site: www.koekoeksnestnieuwvliet.nl .

De keuze voor de vorm van de draailier was snel gemaakt. Omdat er nogal wat moest worden ingebouwd aan elektromagneten, een transformator en nog zo het een en ander, kwam feitelijk alleen een zogenaamde kistdraailier in aanmerking. Aan de linkerkant van de klankkast (zie de tweede foto boven) is het echte "draailierwerk" opgebouwd. Aan de rechterzijde was zodoende ruimte voor de inbouw van de elektrotechniek. Wel vroeg ik me af of het allemaal wel zou werken........  Nou, dat doet het; het ding speelt zelfs Ierse jigs die ik er zelf in geen 100 jaar uit zou kunnen krijgen!