Draailier Werkplaats

Voorbeelden uit "de oude doos"

En dan is er natuurlijk nog het fotomateriaal "uit de oude doos". Het was in 1979 dat ik voor het eerst een draailier hoorde. Ik liep stage op een school voor middelbaar onderwijs in Alphen a/d Rijn. Het was op een schoolkamp. Een van de stagiaires speelde op een gegeven moment op een instrument dat ik wel hoorde maar niet zag. Het klonk als een doedelzak maar toch ook weer niet....

Aangetrokken door dit geluid (er zijn overigens bij het horen van draailier of doedelzak naar mijn weten maar 2 reacties mogelijk; of je loopt gillend weg -de oren bedekt-, of.... je volgt het geluid als was het de rattenvanger van Hamelen zelf.... ik behoor tot de laatste categori...) liep ik er op af en aanschouwde het mooiste, tot dan toe voor mij onbekende muziekinstrument; de draailier.

Aangezien ik een knutselaar van nature ben wilde ik vanaf dat moment er zelf een bouwen. De ziekte is nooit meer overgegaan.
Na veel geploeter, geprobeer, kijken en luisteren naar zo veel mogelijk spelers en bouwers ontstonden langzaamaan de eerste bruikbare instrumenten.

Op de foto's staan een aantal van deze redelijk bespeelbare eerstelingen.